lauantai 31. elokuuta 2013

Resepti viikonvaihteeksi: kesäkurpitsa-suklaabrowniet (luolasta)

Eilen illalla pistin vaihteeksi kokeellisen leipomon pystyyn ja luovasti soveltelin tuoreimmassa Oliviassa ollutta kesäkurpitsa-brownieohjetta. Päätin viedä brownieita viimeisen treenikertani kunniaksi salille ja vaikka en itse olekaan mikään sataprosenttinen luolanainen, crossfit-harrastajista löytyy kokemukseni mukaan enemmän tai vähemmän paleoruokavaliota noudattavia tyyppejä, joten totesin parhaaksi laatia jotain kaikille sopivaa. Lisäksi paleokokkailu ja -kokeilu minusta on erinomaisen hauskaa. Varsinainen win-win-tilanne siis. Lisäksi sain upotettua tähän yhden kesäkurpitsan, joita äitini kasvimaa syytää huimaavalla tahdilla. Perinteisestä, vehnäjauhoja, voita ja sokeria hyödyntäneestä reseptistä kehkehtyi tassuissani seuraavanlainen ohje:


Kesäkurpitsa-suklaabrowniet

1 raastettu kesäkurpitsa (n. 5 dl raastetta tai 350 g kurpitsa)
peukalonpääkokoinen pala raastettua inkivääriä
120 g kookosöljyä
120 g tummaa suklaata
3 kananmunaa
3 rkl hunajaa
3,5 dl jauhoa (esim. manteli- ja kookosjauhoa)
2 dl pähkinöitä rouheena (minulla hassel- ja saksanpähkinöitä sekä manteleita)
1 tl leivinjauhetta
2 tl kanelia

Sitten sotketaan kasapäin kulhoja ja muita astioita. Raasta kesäkurpitsa ja inkivääri yhteen kulhoon. Toisessa sekoita jauhot (minulla 2,5 dl mantelijauhoa ja 1 dl kookosjauhoa), pähkinärouhe, leivinjauhe ja kaneli. Kolmannessa kulhossa vatkaa kananmunat ja hunaja, ja kattilassa sulata kookosöljy ja suklaa (minulla oli 81% tummaa suklaata).

Sitten yhdistellään: sekoita jauhoseos kananmunaseokseen, ja sitten sekoita mukaan suklaa-öljysekoitus sekä kesäkurpitsaraaste. Kaada taikina leivinpaperilla vuorattuun, n. 20x30 cm leveään vuokaan ja paista 200 asteessa 25–30 minuuttia, tai kunnes pinta on kiinteä (sisältä taikina saa jäädäkin hieman tahmeaksi).


Anna leipomuksen jäähtyä ja halutessasi kuorruta suklaalla. Minä halusin kovettuvan kuorrutteen, joka pitäisi potentiaalisesti murentuvaa leivonnaista koossa, joten iskin taas kattilaan 100 g tummaa suklaata ja pari ruokalusikallista kookosöljyä sekä nokareellisen inkivääriraastetta ja kanelia ja levittelin sen kakun päälle ja vein ulos jäähtymään. Halutessaan pehmeän kuorrutteen voisi laatia vaikkapa avokadopohjaisen heinäkuisen raakabrownien kuorrutuksen ohjeella taikka kehitellä cashewpähkinöistä, hunajasta, kookosöljystä ja kaakaosta kuorrutteen. Ja jos nyt haluaa paleobisneksissä oikein varman päälle pelata, kaupan sokeripitoisen tumman suklaan voinee hyvin korvata raaka-kaakaojauheella (silloin heittäisin mukaan enemmän kookosöljyä, ehkä myös raakakaakaovoita ja kaakaonibsejä). Nyt mentiin näin.

Varsin kelpo kaakku tuli, vaikka itse sanonkin. Suurimman osan kiikutin treenitovereille ja koutseille (mahtavaa porukkaa, voin lämpimästi suositella CrossFit Lappeenrantaa) mutta toki muutaman palan tallensin itseänikin varten jääkaappiin. Päivän treenien maastaveto-jamin ja wodin wall ball + juoksu -kauheuden jälkeen pieni leivonnainen varmasti edistää palautumista. Ainakin henkistä sellaista.

Alkuviikosta pakkaan taas nyssäkkäni ja palaan Helsinkiin. Edessä on taas kaikenlaista jännää, uusia kuvioita, yksi edelleen keskeneräinen gradu (mutta paljon vähemmän keskeneräinen kuin pari kuukautta sitten!), muutto ja uusi salikin olisi etsittävä. Tällä hetkellä suunnitelmissani on liittyä CrossFit Herttoniemen joukkoon, mutta täytyy nyt ihmetellä minne tie vie. Ihan ensimmäiseksi taidan kuitenkin pitää ensi viikolla kevyen viikon eli käydä lähinnä kevyesti juoksemassa ja uimassa. Jos nyt maltan!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti